Ana içeriğe atla

3. Lefkara Edebiyat Şöleni’nde “Göç”, “Sinema” ve “Toplumsal Bellek” Temaları Gerçekleştirildi

Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Kuzey Kıbrıs Yerleşkesi, edebiyat, kültür ve toplumsal hafıza ekseninde önemli bir etkinliğe ev sahipliği yaptı. 15 Mayıs 2025 Perşembe günü düzenlenen 3. Lefkara Edebiyat Şöleni, “Göç”, “Sinema” ve “Toplumsal Bellek” temaları gerçekleştirildi.

ASBÜ Konferans Salonu’nda gerçekleşen etkinlik; KKTC Milli Eğitim Bakanlığı, Kıbrıs Vakıflar İdaresi, Yunus Emre Enstitüsü, Damla Derneği, T.C. Lefkoşa Elçiliği ve Türkiye Maarif Vakfı iş birliğiyle düzenlendi. Etkinliğe akademisyenler, öğrenciler katıldı.

Etkinliğin ilk oturumunda Abdullah Kasay, “Sinema, Bizim Hikayemiz ve Göç” başlıklı sunumuyla sinemanın göç olgusunu nasıl ele aldığını anlattı. Göçün, insanlık tarihinin temel hareket biçimlerinden biri olduğunu belirten Kasay, Türk sinemasının da bu olguyu umut, hayal kırıklığı ve toplumsal dönüşüm ekseninde beyaz perdeye taşıdığını ifade etti. Kasay, 1950’lerden itibaren Türk sinemasında belirginleşen göç temasının, özellikle 1960-70’li yıllarda kırsaldan kente göçün yoğunlaşmasıyla önem kazandığını söyledi. Ayrıca, Kıbrıslı Türklerin yaşadığı savaş, şiddet ve travmaların da sinemada karşılık bulduğunu vurguladı.

Konferansın ikinci oturumunda söz alan Fevzi Tanpınar, “Göç, Belleksiz Toplum ve Gelecek Arasındaki Paradoks” başlıklı sunumuyla göçün kültürel kimlik ve toplumsal hafıza üzerindeki etkilerine dikkat çekti. Tanpınar, göçün yalnızca fiziksel değil, aynı zamanda kültürel dönüşümleri de beraberinde getirdiğini belirterek, belleğini yitiren toplumların kimliğini de kaybetme riski taşıdığını ifade etti. Kıbrıs Türk toplumunun 1963-1974 yılları arasındaki zorunlu göçler ve siyasi çalkantılarla şekillenen belleğinin, günümüzde küreselleşme ve siyasi belirsizliklerle daha da zayıfladığı uyarısında bulundu.

Etkinliğin sonunda, katkılarından dolayı Abdullah Kasay ve Fevzi Tanpınar’a teşekkür belgeleri ve hediyeler takdim edildi. Konferans boyunca göçün sinema ve toplumsal bellek üzerindeki etkilerinin çok boyutlu bir yaklaşımla ele alındı.
 

Resim
1
2
3
4
5
6
7
8
Tarih