تجاوز إلى المحتوى الرئيسي

07.11.2024 tarihinde Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Kuzey Kıbrıs Yerleşkesi ve Kıbrıs Vakıflar İdaresi himayelerinde, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) ve Saray Otel Grand Pasha destekleriyle 7-8 Kasım tarihlerinde “Hukukî Boyutlarıyla Uluslararası Kıbrıs Türk Vakıfları Sempozyumu” açılışı gerçekleştirildi.

 

İki gün sürecek sempozyumun açılışı Gazimağusa Maraş'taki Bilal Aga Kültür Merkezi'nde yapıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'yla başlayan açılış programında, ardından konuşmalar yapıldı.

Sempozyumda, Evkaf idaresi, Maraş'ta yer alan Evkaf mallarının Rumlar tarafından el değiştirmesi ile ilgili sergi de hazırlandı.

Sempozyumun açılışına, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Yasin Ekrem Serim, UBP Milletvekili Sunat Atun, Kıbrıs Vakıflar idaresi Genel Müdürü Mustafa Tümer, TİKA Kuzey Kıbrıs Koordinatörü Havva Pınar Özcan Küçükçavuş, ASBÜ KKTC Rektörü Prof. Dr. Enver Arpa, ASBÜ Rektörü Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan ve birçok katılımcı katıldı.

18 bilim insanının sunum yapacağı sempozyumda, Kıbrıs Türk Vakıfları ile ilgili meseleler, başta uluslararası hukuk, uluslararasi ilişkiler, vakıf hukuku, islâm hukuku ve vakıflar tarihi açısından hem hukuki hem de disiplinler arası bakış açısıyla 21'inci yüzyılın yükselen dünya degerlerine göre yeniden ele alınmaya ve yeni bilimsel veriler ortaya koyulmaya çalışılacak.

 

ASBÜ KKTC Rektörü Prof. Dr. Enver Arpa açılışta yaptığı konuşmasında, "Tarihi bir gün" diyerek, üniversitenin dört yıldır KKTC'de faaliyetlerini sürdürdüğünü anlattı.

Her yıl bir tane uluslararası sempozyum düzenlediklerini ve pek çok meseleyi akademik olarak ele aldıklarını dile getiren Arpa, bu sempozyuma da belirledikleri konularda, alanında uzman kişileri davet ettiklerini ifade etti. 18 bilim insaninin sempozyumda sunum yapacağını kaydeden Arpa, sunumların yayın olarak da hazırlanacağını söyledi.

 

Kıbrıs Vakıflar İdaresi Genel Müdürü Mustafa Tümer de, "Vakıflar, bizim Kıbrısta var olmamızın yegane göstergesidir" diyerek, varoluşun göstergesi olan vakıfları tanıtmaya çalıştıklarını belirtti.

Tüm insanlığa faydalı olabilmenin önemini vurgulayan Tümer, Kıbrıs Vakıflar İdaresi'nin 453 yıldır ayakta oldugunu kaydetti.

 

TİKA Kuzey Kıbrıs Koordinatörü Havva Pnar Özcan Küçükçavuş ise, TiKA Başkanlığı'nın dünyanın dört bir yanında bilimsel is birliğine, akademi dünyasına destek olmaya gayret eden bir kurum oldugunu belirtti. Sempozyuma katkı koyanlara teşekkür eden Küçükçavuş, "Asıl iş bugün kıymetli bilim insanlarımıza düşüyor." diyerek, çok önemli başlıklarda sunumlar yapılacağını kaydetti.

 

ASBÜ Rektörü Prof. Dr. Musa Kazım Arican ise konuşmasına, Sair Arif Nihat Asya'nın dizeleriyle başladı ve Türk İslam medeniyetinin bir Vakıf medeniyeti olduğunu ifade etti. Vakıf kültürünü esas alan bu önemli mirası irdeleyen kapsamlı sempozyumun, Maraşta yapılmasının önemine dikkat çeken Arıcan, "Burada yapılan herhalde ilk bilimsel etkinlik oluyor. Tarihi bir adım olarak görüyorum ve tarihi bir ana tanıklık ediyoruz" dedi.

 

Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Yasin Ekrem Serim ise konuşmasında, Vakıfların varlığının, Kıbrıs'taki Türk varlığının da en somut göstergelerinden olduğunu vurgulayarak, “Bu nitelikleri ile Vakıflar, Kıbrıs Türklerinin haklarının tescilinde ve korunmasında hayati role sahip olmuştur” dedi.

 

Açılış konuşmalarının ardındandan sempozyuma katki koyan kurum ve kuruluşlara plaket takdim edilmesinin sonrasında ise resepsiyona geçildi.

Resepsiyonun ardından ilk günkü oturumlar yapıldı.

Resim
1
2
3
4
6
7
8
9
Tarih