Kuruluş
Arap Dili ve Belagatı Anabilim Dalı, Kıbrıs Akademik Birimi Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesinde 2019 yılında kurulmuştur.
Kazanılan Derece
Arap Dili ve Belagatı Anabilim Dalı Uzmanı
Kabul ve Kayıt Koşulları
Lisans mezunu olmak ve Akademik Lisansüstü Eğitim Sınavı'ndan yeterli puanı almış olmak
Önceki Öğrenmenin (formal, in-formal, non-formal) Tanınması Hakkında Kurallar
Lisans mezunu veya denkliği tanınan bir fakülteden mezun olmak.
Yeterlilik Koşulları ve Kuralları
Kıbrıs Akademik Birimi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğine göre düzenlenir.
Program Profili
Ders programı, Arap Dili ve Belagatı’nın çeşitli konularını içeren derslerden oluşur (Arap Dili Edebiyatı Tarihi, Klasik Arap Şiiri, Modern Arap Şiiri Arapça İleri Dilbilgisi, Çeviri Eleştirisi gibi). Öğrenci ders dönemini tamamlayarak Arap Dili ve Belagatı alanında tez yapmak zorundadır. Dersler Kıbrıs Sosyal Bilimler Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Arap Dili ve Belagatı Anabilim Dalı Öğretim Üyeleri tarafından yürütülür.
Mezunların İstihdam Profilleri (örneklerle)
Mezunlar pedagojik formasyon sahibi olmak şartıyla Arap Dili ve Belagatı Yüksek Lisans programı sonrası öğrenciler doktora programlarına başvurabilirler. Diyanet ve MEB personelleri kademesi alırlar. Öğretmenlikte gerekli çalışma süresi sonrası uzman öğretmen olabilirler. Akademik personel ilanlarına başvurabilirler.. Ayrıca üniversitelerin İslam Hukuku ile ilgili akademik kadrolarında yer alabilirler.
Üst Derece Programlarına Geçiş
Mezun öğrenciler Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde doktora yapabilirler.
Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme
Her ders için yarıyıl esasına göre en az bir final sınav notu verilir. Final sınav notu yazılı ve/veya sözlü sınav sonucu olarak verilebileceği gibi, ödevlerin ve /veya öğrencinin derse katılımının değerlendirilmesi suretiyle de verilebilir. Yarıyıl sonu sınavı yazılı olarak ilgili Enstitünün akademik takviminde belirlenen süre içinde yapılır. Sınav evrakı ilgili öğretim üyesi tarafından beş yıl süre ile saklanır. Kredili bir dersten başarılı sayılabilmek için; a)Yarıyıl sonu sınavlarında yüksek lisans programlarında yüz üzerinden en az 68 almış olmak. b)Başarı notu yüksek lisans programlarında yüz üzerinden en az 68 almış olmak. Başarı notu ara sınav notunun % 40'ı ile final sınavının % 60'ı alınarak bulunur.
Mezuniyet Koşulları
Programda sunulan derslerin tümünü başarıyla tamamlayan öğrenciler tez aşamasına geçebilirler. Tezin tamamlanması ve jüri önünde savunulmasından sonra mezun olurlar. Ayrıca bir öğrencinin yüksek lisans programından mezun olabilmesi için tüm derslerden not ortalamasının 4 üzerinden en az 2.50 olması gerekir.
Program Çıktıları
- Arap edebiyatı tarihi hakkında bilgi sahibi olur,
- Arap morfolojisini ileri düzeyde öğrenir,
- Arap gramerini ileri düzeyde öğrenir,
- Arapçadan Türkçeye tercüme yöntemlerini kavrar,
- Arap dili araştırma yöntemleri hakkında bilgi sahibi olur,
- Arap belagatını öğrenir,
- Arap sözlük çalışmalarını öğrenir,
- Klasik Arapça metinleri okur,
- Modern Arapça metinleri okur,
- Klasik Arapça kaynakları tanır.