Anadolu Mektebi Kıbrıs Okumaları Projesi çerçevesinde İstiklal Marşı’nın kabulünün yıl dönümünde farklı ilçelerden lise öğrencilerinin ve Türkiye’den gelen öğrencilerin katılımıyla “Mehmet Akif Ersoy – Türk’ün Özü Akif’in Sözü” paneli gerçekleştirildi.

İstiklal Marşı’nın kabulünün 103’üncü yıl dönümünde İstiklal Marşı’nı ve Şair Mehmet Akif Ersoy’u daha iyi anlamak, verdiği mesajları içinde bulunulan yüzyılda daha iyi yorumlamak üzere düzenlenen panel, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi (ASBÜ) Kıbrıs Yerleşkesi, Millî Eğitim Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçiliği Ekonomik Kalkınma İş Birliği Ofisi, Türk Hava Yolları ve Anadolu Mektebi iş birliğinde yapıldı.

Lefkoşa Türk Maarif Koleji (TMK) ev sahipliğinde bugün saat 09.30’da başlayan panelde, öğrenciler Mehmet Akif Ersoy hakkında okudukları kitapların sunumunu yaptı, ardından Türkiye’den farklı üniversitelerde öğrenim gören öğrencilerin oturumları ve Prof. Dr. Mustafa Argunşah ve Prof. Dr. Hülya Argunşah’ın sunumlara ilişkin bilgileri aktarıldı.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu’yla birlikte farklı liselerden 280 öğrencinin katılımıyla açılışı yapılan panel, ilk olarak TMK öğrencisi Nehir Karadağlı İstiklal Marşı’nı seslendirdi. Ardından Cumhurbaşkanı Tatar, Milli Eğitim Bakanı Çavuşoğlu ve Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçiliği Eğitim Müşaviri Ekrem Toklucu birer konuşma yaptı.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, panel açılışında yaptığı konuşmada, İstiklal Marşı’nın yazarı Mehmet Akif Ersoy’un, milli mücadele yıllarında, milli manevi değerleri en iyi şekilde haykıran eserler yaratmasının ve bu eserlerin tüm Anadolu’ya yayılmasıyla direnişe yön vermesinin önemine dikkat çekti.

Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu yaptığı konuşmada, tüm hayatı fakirlik içerisinde geçen Mehmet Akif Ersoy’un İstiklal Marşı’nı yazdığını ancak maddi ödülünü kabul etmediğini hatırlatarak, “Bir milletin kurtuluşunu, bir milletin İstiklal Marşı’nı daha güzel kimse ifade edemezdi.” dedi.

Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçiliği Eğitim Müşaviri Ekrem Toklucu ise, Mehmet Akif Ersoy’un bütün tanımlarıyla millet vasfını üzerinde birleştiren örnek bir şahsiyet olduğunu kaydederek, şahsiyetiyle var olan, şahsiyeti eserlerinin önüne geçen bir kişinin bu çağda yeniden anlaşılmasının, anlamlandırılmasının önemini vurguladı.

“Mehmet Akif Ersoy – Türk’ün Özü Akif’in Sözü” programı kapsamında, yarın ise ASBÜ’de konferans ve şiir dinletisi yapılacak.